20 mei 2011

Verplichte bijscholing beroepschauffeurs Code 95

Verplichte bijscholing beroepschauffeurs Code 95

Deze informatie is verouderd. De meest actuele informatie over Code 95 bij IVM staat hier.

Vanaf 10 september 2009 moeten alle beroepschauffeurs verplicht iedere vijf jaar minimaal 35 uur nascholing volgen. Dit is een onderdeel van de richtlijn vakbekwaamheid, welke op 8 september 2009 voor het beroepsvervoer is ingevoerd.

Alleen gecertificeerde nascholingscursussen tellen mee

De richtlijn bestaat uit 2 onderdelen, de basiskwalificatie en de verplichte nascholing. Alle EU-chauffeurs en niet EU-chauffeurs die in de EU werken hebben hiermee te maken. Van de 35 uur nascholing moet een chauffeur minimaal een dag (7 uur) een praktijktraining volgen. Alleen gecertificeerde nascholingscursussen tellen mee voor de verlenging. Een chauffeur die zowel vrachtwagen als bus vakbekwaam is, hoeft slechts 35 uur nascholing te volgen per 5 jaar en niet 70 uur. Als u niet voldoet aan de nascholing (behouden code 95), mag u uw vak niet meer uitoefenen. Alle houders van een rijbewijs D, afgegeven vóór 10 september 2008 en rijbewijs C, afgegeven vóór 10 september 2009, krijgen in hun eerste periode van verplichte nascholing geen vijf, maar zeven jaar de tijd om aan de nascholing te voldoen. Chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 of vrijstelling hebben op basis van een andere reden, kunnen op basis van vrijwilligheid de nascholing volgen.

Aanmelden cursussen Code 95

Bij IVM kunnen onderstaande cursussen worden gevolgd, die meetellen voor de nascholing in het kader van de Richtlijn Vakbekwaamheid.  De reeds door u gevolgde cursussen kunnen helaas niet met terugwerkende kracht worden aangemeld. Doordat CCV/CBR bepaalde eisen, voor wat betreft de lestijden, stelt aan de gecertificeerde cursussen, kan IVM deze cursussen vooralsnog alleen als "speciaal voor u georganiseerde groepscursussen" aanbieden. Voor het inschrijven van losse kandidaten kunt u vanaf 1 janauri 2011 gewoon gebruik maken van het open inschrijvingenrooster van IVM. Vanaf die datum zullen de lestijden van al onze trainingen conform CCV/CBR zijn. Trainingen zullen alleen ingepland worden bij voldoende aanmeldingen.

Cursusnaam Cursusduur Max. meetellende nascholingsuren
VCA Basis 2 dagen 14 uur (theorie)
VCA Basis 1 dag 7 uur (theorie)
VOL-VCA 2 dagen 14 uur (theorie)
VOL VCA 1 dag 7 uur (theorie)
BHV Basis 2 dagen 14 uur (theorie)
BHV Basis 1 dag 7 uur (theorie)
EHBO Basis 3 of 4 dagen  14 uur (theorie)
EHBO Basis 1 of 2 dagen 7 uur (theorie)
Heftruckcursus  2 dagen 14 uur (theorie)
Heftruckcursus 1 dag 7 uur (theorie)
Reachtruck Basis 2 dagen 14 uur (theorie)
Reachtruckcursus 1 dag 7 uur (theorie)
Veilig werken langs de weg 1 dag 7 uur (theorie)

 

Onderstaande trainingen zijn bij het CCV/CBR aangemeld voor certificatie. Zodra de certificatie afgerond is zullen ook onderstaande trainingen in het kader van behouden code 95 kunnen worden gevolgd. 

Cursusnaam Cursusduur Max. meetellende nascholingsuren
Veilig aanslaan van lasten  1 dag 7 uur (theorie)


Voorwaarden / verplichten t.b.v. meetellen nascholingsuren: 

Conform de eisen van het CCV/CBR is bij het aanmelden van de kandidaten voor nascholing, opgave van BSN nummer en geboortedatum verplicht. Zonder voorgenoemde twee gegevens is het niet mogelijk een kandidaat in te schrijven op een training omdat deze dan niet kan worden aangemeld bij het CCV/CBR. Tevens is het kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) tijdens de cursus verplicht. Het niet kunnen tonen van een geldige legitimatie tijdens de cursus, betekent automatisch uitsluiting voor het meetellen van de nascholingsuren.

Open Inschrijving:

IVM is momenteel bezig om een aanpassing van de lestijden voor alle open inschrijving trainingen voor te bereiden zodat deze voldoen aan de eisen die het CCV/CBR stelt met betrekking tot het aantal effectieve lesuren. Per 1 januari 2011 zal deze operatie zijn afgerond. Vanaf die datum is het dus mogelijk om direct bij inschrijving voor de gecertificeerde cursussen, aan te geven of deze mee dienen te tellen voor nascholinguren. Tot die tijd kunnen cursussen en kandidaten worden aangemeld conform bovenvermelde procedure bij “Aanmelden”.

Prijzen Open Inschrijving: 

Prijzen van trainingen worden t.b.v. nascholingsuren vermeerderd met aan- en afmeldkosten CCV/CBR, de kosten bedragen € 19,95 per persoon per cursusdag (dus voor een 2-daagse training twee maal dit bedrag). Opgeven voor een training die dient mee te tellen voor de nascholingsuren kan tot uiterlijk 5 werkdagen voor aanvang van de training onder vermelding van BSN nummer en geboortedatum. Dit zodat IVM tijdig de gegevens kan registreren bij CCV/CBR.

Terug