Historie

Geschiedenis IVM

Het Instituut voor Veiligheid en Milieu (IVM) is in 1988 opgericht door Maarten Veenvliet, de vader van Marius en Henk Veenvliet die sinds 2007 eigenaars van het bedrijf zijn. Het bedrijf is uitgegroeid tot een onderneming die totaaloplossingen aanbiedt voor het veiligheidsbeleid van organisaties en heeft daarin als kernactiviteiten: detachering, training, consultancy en verkoop en verhuur van veiligheidsmiddelen.

De oprichter van het familiebedrijf, Maarten Veenvliet, had een passie voor veiligheid. Daarom ging hij in 1970 bij de vrijwillige brandweer en stapte hij in 1976 de Offshore in als Safety Superintendent. Met veel (thuis-) studie, een enorme betrokkenheid bij de ontwikkeling van het bedrijf en de continue gedrevenheid om klanten te helpen met de best mogelijke dienstverlening, werkte hij zich verder op. 

Na een aantal jaren offshore werken werd hij als teamleader verantwoordelijk voor de veiligheid en voortgang van grote onshore projecten. Vervolgens gaf hij als vertegenwoordiger een periode succesvol invulling aan de landelijke verkoop en de ontwikkeling van nieuwe diensten en markten.

Dit leidde onder meer tot de oprichting van een dependance in Noord-Nederland waarvan hij vestigingsmanager werd. In 1988 besloot hij de vestiging in Coevorden met 8 medewerkers over te nemen en gaf het de naam "Instituut voor Veiligheid & Milieu"; (IVM). In 1993 werd op de locatie Coevorden het eerste milieuvriendelijke indoor trainingscentrum van Europa gebouwd en een jaar later was IVM als eerste in de branche ISO 9001 gecertificeerd. 

IVM breidde in de jaren verder uit en heeft momenteel vier eigen trainingslocaties in Nederland. In 2007 namen de zoons van Maarten, Marius en Henk, IVM met circa 50 medewerkers over. Henk met zijn veiligheidskundige achtergrond en Marius met zijn verleden als vredesmilitair, zijn elk op een eigen wijze hartgrondig verbonden aan het onderwerp veiligheid. Zij introduceerden het online klantportaal, IVM Online & Blended Leren, de IVM Reddingsteams en Online Ploegleider (wederom als eerste in Nederland).

Waar Maarten Veenvliet destijds begon met acht medewerkers, bestaat IVM nu uit meer dan 100 medewerkers met een hart voor veiligheid. Want net als Maarten, die zijn basis kennis en vaardigheden op deed bij de vrijwillige brandweer, zijn veel van onze huidige medewerkers nog steeds betrokken bij vrijwillige hulpdiensten en –instellingen.