22 april 2020

Alles wat je moet weten over Code 95 trainingen bij IVM

Alles wat je moet weten over Code 95 trainingen bij IVM

Iedere beroepschauffeur met code 95 moet iedere vijf jaar voldoende nascholingsuren volg om hun code 95 geldig te houden. Maar wat betekent dit nu precies? En wat kunnen wij als IVM hierin voor je betekenen?

Wat is code 95?

Code95.pngCode 95 is in de EU verplicht als je beroepsmatig een voertuig bestuurt zoals een bus of een vrachtauto. Op je rijbewijs staat dan naast je C of D rijbewijs ook de toevoeging 95. Door de basiskwalificatie te behalen krijg je code 95 bijgeschreven op je rijbewijs.

De basiskwalificatie bestaat uit een aantal theoretische en praktische examens. De code hierna is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van 35 uur nascholing, waarvan tenminste zeven uur praktijk. 

 

Welke nascholingen je bij IVM kunt doen

Bij IVM kun je voor een aantal trainingen nascholing volgen. Bijvoorbeeld:

  • VCA (7 of 14 uur)
  • Hulpverlening voor chauffeurs met code 95 (7 uur)
  • Heftruck/Reachtruck (7 uur)
  • Veilig werken langs de weg (7 uur)

Om als opleider deze trainingen te mogen geven, moeten we accreditatie aanvragen bij het CBR. Hiervoor moeten wij een lesplan en opleidingsmateriaal aanleveren volgens de richtlijnen die het CBR stelt aan de nascholingscursus. Zo zijn er onderwerpen vastgesteld in de richtlijnen die verplicht in de training behandeld moeten worden.

Ook is er maximaal 1 ½ uur in de training die besteed mag worden aan onderwerpen die binnen de richtlijnen vallen maar niet verplicht zijn. Bijvoorbeeld het blussen van een kleine brand of een slachtoffer met wervelletsel eerste hulp verlenen. Wij proberen deze trainingen altijd zo in te richten dat de invulling gericht is op onderwerpen die jij tegen kunt komen als chauffeur. 

Aandachtspunten volgen nascholingscursus

Als je een nascholingscursus wilt volgen, is het belangrijk dat je kijkt of de cursus door CBR is gecertificeerd. Alleen dan tellen de uren mee. Ook moet je de gevolgde uren door de opleider bij CBR laten registreren. Als opleider moeten wij je van te voren aanmelden bij CBR om ervoor te zorgen dat je uren meetellen. Geef dus op tijd aan dat je de cursus wilt laten meetellen voor de nascholing. 

Op de dag van de nascholingscursus gelden de volgende aandachtspunten:

  • Neem je identiteitsbewijs mee.
  • Zorg ervoor dat je op tijd bent. Als je te laat bent, telt de cursusdag niet mee voor de nascholing.
  • Teken aan het begin én aan het einde van de cursusdag de presentielijst.

Heb je vragen over een van onze code 95 trainingen? Neem contact op met ons bedrijfsbureau via 088-166 3000 of mail naar verkoop@werkveilig.nl.

Terug