Aanpak & veelgestelde vragen coronavirus 

In Nederland zijn inmiddels verschillende personen besmet met het coronavirus (COVID-19). Op deze pagina geven we antwoord op veelgestelde vragen van klanten en cursisten over hoe wij omgaan met het voorkomen van mogelijke besmettingen. Ook houden wij u hier op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen binnen ons bedrijf. 

Aanpak IVM

De uitgangspunten van onze aanpak zijn dat we de situatie pragmatisch benaderen en daarbij de protocollen en adviezen van het RIVM en GGD volgen. We hebben contact met onze brancheorganisaties en stemmen waar nodig maatregelen af. We houden de situatie in de gaten om te kijken of ons risicoprofiel verandert.

Conform de richtlijnen van de overheid werkt ons personeel zo veel mogelijk thuis. Dit heeft geen invloed op onze dienstverlening. U kunt ons via uw vaste kanalen gewoon bereiken. 

Wij streven ernaar deze pagina bij nieuwe ontwikkelingen zo snel mogelijk te updaten.

Laatste update: 8 april 2020 17:16

Veelgestelde vragen

Gaan de trainingen bij IVM door?


Op 23 maart maakte de overheid nieuwe maatregelen bekend om het coronavirus een halt toe te roepen. Naar aanleiding van deze maatregelen, laten wij een deel van onze trainingen vervallen. Klanten die stonden ingeschreven, worden hier persoonlijk van op de hoogte gebracht en de trainingen zullen in overleg op een later tijdstip opnieuw ingepland worden.

Trainingscentra blijven open

Omdat wij opdrachtgevers hebben in verschillende vitale sectoren (ziekenhuizen, energiebedrijven, chemiebedrijven) blijven onze trainingscentra open. Zo kunnen wij onze opdrachtgevers ondersteunen in het veilig uitvoeren van hun werk.  

Wij zullen in nauw overleg met hen bepalen welke veiligheidstrainingen niet verplaatst kunnen worden. Ook zullen wij overleggen hoe we deze essentiële veiligheidstrainingen door kunnen laten gaan, zodat het voor alle partijen veilig is om deel te nemen. We hebben verschillende protocollen conform de richtlijnen van het RIVM opgesteld.

Examens VCA en SOG uitgesteld tot 1 juni, in geval van nood examens mogelijk

SSVV adviseert om alle VCA en SOG examens tot 1 juni uit te stellen.Verloopt uw certificaat na 12 maart? Dan heeft u recht op dispensatie. SSVV kan u voorzien van meer informatie. 

Dit betekent niet dat er geen VCA examens kunnen worden georganiseerd. Dat kan in groepsverband, maar ook individueel (landelijk). Uiteraard houden we ons daarbij strikt aan de richtlijnen die het RIVM en de Rijksoverheid in dat kader afgeven. Neem voor informatie contact op met onze backoffice: 088-1663000

3 maanden dispensatie voor NOGEPA en SIR certificaten

Wij bieden verschillende NOGEPA en SIR gecertificeerde trainingen aan. Beide instituten bieden in verband met de coronacrisis drie maanden extra dispensatie aan. Dit houdt in dat certificaten die na 16 maart verlopen, pas in juni hoeven te worden herhaald. Heeft u vragen over uw SIR of NOGEPA herhalingstraining? Neem contact op met onze backoffice: 088 – 1663000  

 

Gratis e-learning

Om ervoor te zorgen dat mensen wel veiligheidstrainingen kunnen blijven volgen, bieden wij onze online veiligheidstrainingen tijdelijk gratis aan.  Opdrachtgevers kunnen zich via het klantportaal aanmelden. Bent u nog geen klant? Via werkveilig.nl/actie kunt u zich gratis inschrijven voor o.a. BHV, EHBO en VCA trainingen.

Wat moet ik doen als er iemand gereanimeerd moet worden waarvan ik weet dat hij/zij griepverschijnselen heeft?


Of iemand in een noodsituatie wel of niet er voor kiest om een reanimatie uit te voeren is en blijft altijd de keuze van het individu. Wij volgen deze aanbevelingen van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR):

Op dit moment is er geen reden de inzet van first responders en burgerhulpverleners te stoppen. Op basis van bovenstaande komt de NRR tot de volgende vier adviezen m.b.t. inzet burgerhulpverleners en first-responders:

  • Volwassenen zonder duidelijke of bewezen infectie: wel inzetten burgerhulpverleners en first-responders. Geen mond-op-mond beademing. Wel borstcompressies. Wel gebruik AED.
  • COVID-19 positief of sterke verdenking: wel inzetten burgerhulpverleners en first-responders. Geen mond-op-mond, geen borstcompressies, alleen AED.
  • Kinderen: veilig; inzet first responders ongewijzigd, blijft inclusief beademing.
  • Pasgeborenen: veilig; inzet first responders ongewijzigd, blijft inclusief beademing.

Meer richtlijnen leest u op de website van de NRR. 

Mag een medewerker of cursist komen als hij of zij griepverschijnselen heeft?


Op 23 maart 2020 heeft de overheid nieuwe maatregelen bekend gemaakt om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Op de website van de rijksoverheid staat onder andere het volgende te lezen:

"Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis. Als u kucht, hoest en/of verkouden bent: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts en/of benauwdheid bij, dan moet iedereen in het huishouden thuisblijven. Blijf ook thuis als iemand anders in uw huishouden verkoudheidsklachten en koorts en/of benauwdheid heeft."

Wij vragen zowel ons personeel als onze cursisten om gehoor te geven aan deze oproep van de overheid. 

Hoe gaan jullie om met de materialen van de cursus onafhankelijke adembescherming?


Bij de cursus onafhankelijke adembescherming gebruiken we altijd voor iedere individuele cursist maskers die na iedere training volledig uit elkaar worden gehaald, worden gereinigd (met desinfecterende middel), gedroogd en daarna verpakt in plastic. De kans op besmetting is daarmee niet aanwezig.