6 september 2022

Wijzigingen VCA examen vanaf 1 september

Wijzigingen VCA examen vanaf 1 september

wijzigingen-vca-examen-vanaf-september.png

Ieder jaar wordt er door de Centrale Examencommissie VCA bekeken of de gevraagde kennis in het VCA-examen nog up-to-date is. Als er wijzigingen zijn, worden deze in april bekend gemaakt en zijn vanaf 1 september datzelfde jaar van kracht. Dit betekent dat VCA Infra vier maanden de tijd heeft om de examens te updaten, maar ook dat opleiders binnen deze tijd hun lesmateriaal moeten hebben aangepast.

De wijzigingen die per 1 september van kracht gaan, zijn voor een deel taalkundig en niet heel uitgebreid. Dan gaat het bijvoorbeeld om het wijzigen van de “Inspectie SZW” naar “Arbeidsinspectie”. Ook wordt het veiligheidspaspoort niet meer gebruikt.

Er zijn drie inhoudelijke wijzigingen:

  • De regels rond het heffen van personen met de vorkheftruck zijn aangepast. Per 1 september is het alleen mogelijk om een werkbak op de heftruck voor het heffen van personen te hebben als het om een heftruck werkbak-combinatie gaat. Uiteraard moet deze goedgekeurd zijn.
  • Bij het werken met heftrucks is toegevoegd dat je de aanwezige veiligheidsvoorzieningen moet gebruiken. Naast de genoemde veiligheidsgordel kunnen dit ook zijn: beschermhekjes, beugels of cabines.
  • Bij het werken met vaste machines mag je geen handschoenen meer gebruiken als er een kans bestaat om gegrepen te worden door draaiende delen.


Uiteraard zijn deze wijzigingen verwerkt in onze e-learning en onze boeken. Op deze manier worden al onze cursisten die VCA-examen bij IVM doen, voorbereid volgens de laatste toetstermen.

Wil jij een VCA training of examen doen bij IVM?
Op onze VCA website vertellen we je alles over de mogelijkheden.

Bekijk ons VCA aanbod

Terug