8 juni 2020

Wat doet een Toezichthouder corona in de industrie?

Jan_Jobing_rond.pngJan Jobing is Veiligheidskundige en Toezichthouder corona bij IVM.  

Veel van onze klanten in de industrie hebben dezelfde uitdaging: hoe organiseer je werkzaamheden met verschillende partijen conform de richtlijnen van het RIVM?

Omdat er grote belangen op het spel staan in verband met het niet kunnen onderbreken van de levering van producten, vroeg een van onze opdrachtgevers in de gasindustrie om op korte termijn iets te bedenken om een groot project coronaproof door te kunnen laten gaan.

Als toezichthouder corona heb ik samen met de projectleiders de volgende maatregelen geïmplementeerd:

Speciale coronatoolbox

Voor aanvang van de werkzaamheden hebben we een speciale coronatoolbox georganiseerd. Tijdens deze toolbox is uitgebreid stilgestaan bij de aanvullende maatregelen. De regels en de uitvoering daarvan zijn besproken met alle mensen die op het project werken. Dankzij deze extra toolbox, weet iedereen wat er van hen verwacht wordt om veilig te kunnen werken.  

Huisvesting

Koffiekeet, kantoorunit, toiletruimtes, kleedruimtes… Bij een groot project in de industrie is veel ruimte nodig voor huisvesting. Maar hoe zorg je ervoor dat er in en rondom de huisvesting afstand gehouden wordt en hygiënemaatregelen gewaarborgd worden?

Er is een grote tent op het terrein geplaatst, met in het midden een fysieke scheiding. Hierdoor komen minder mensen met elkaar in aanraking. Met de contractors is afgesproken om zoveel mogelijk dezelfde mensen op de locatie te hebben, wat de kans op een eventuele verspreiding van het virus verkleint.

In het ketenpark zijn meerdere kantoorunits geplaatst. Iedere contractor heeft zijn eigen unit, en er mogen maximaal drie personen tegelijk in de unit aanwezig zijn.

Hygiëne en lunch

Aan beide zijden van de tent zijn extra handenwasgelegenheden geplaatst en extra toiletunits. Hierdoor kan iedereen zich houden aan de hygiëneregels, zonder dat dit voor lange wachtrijen zorgt. Alle units en voorzieningen worden twee keer per dag grondig schoongemaakt.

De lunch wordt verzorgd door de opdrachtgever en elke contractor heeft een tijd gekregen wanneer zij deze kunnen nuttigen. Dankzij de gespreide pauzes is er voldoende ruimte om ook tijdens de lunch de anderhalve meter afstand te kunnen borgen en komen minder mensen met elkaar in contact.

Verse luchtmaskers

Omdat sommige werkzaamheden niet uitgevoerd kunnen worden op anderhalve meter afstand van elkaar, heeft de opdrachtgever geïnvesteerd in verse luchtmaskers. Elke morgen voor aanvang  van de werkzaamheden worden de maskers op naam en firma uitgegeven en aan het einde van de dag worden de maskers weer ingeleverd. Hierna worden de filters gewisseld en de maskers voor reinigen aangeboden.

Elke dag is er een pendeldienst die de gebruikte maskers ophaalt en de schone maskers retour brengt.

Aanpassingen zijn onvermijdelijk

Zolang we allemaal nog anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden en er nog steeds een risico is op besmetting, moet de industrie zich aanpassen. Nu er meer bekend is over de verspreiding van het coronavirus, kunnen er passende maatregelen getroffen worden waardoor er veilig doorgewerkt kan worden.  

Wilt u weten hoe wij u kunnen ondersteunen met het coronaproof uitvoeren van uw werkzaamheden? Neem voor vragen contact met ons op via 088 - 166 3000.

Terug