26 oktober 2016

Steeds meer jonge ouders gaan op EHBO-cursus

Steeds meer jonge ouders gaan op EHBO-cursus

Weet jij hoe je moet handelen als je kind iets overkomt? In 2014 bleek dit bij 62 procent van de ouders niet het geval! Gelukkig neemt dit percentage af, want anno 2016 blijkt dat steeds meer jonge ouders op EHBO-cursus gaan. Bij het Rode Kruis zagen ze in de afgelopen drie jaar een stijging van 9.000 naar 65.000 deelnemers.

Een woordvoerder van Veiligheidsregio IJsseland zegt tegenover het AD dat het groeiende aantal te maken heeft met ‘een groeiend bewustzijn’ bij jonge ouders. Steeds meer jonge ouders krijgen het besef dat ze willen weten hoe ze moeten handelen als hun kind iets overkomt. 

Jonge ouders prefereren kortdurende EHBO-cursus

Volgens het Oranje Kruis blijkt in de praktijk dat jonge ouders de voorkeur geven aan een kortdurende EHBO-cursus, waarvoor je geen examen hoeft te doen. Je ontvangt dan geen EHBO-diploma, maar is dat wel verstandig? Het Oranje Kruis geeft aan dat je met een EHBO-diploma laat zien dat je in staat bent om op een juiste wijze eerste hulp te verlenen en dat jouw kennis en vaardigheden op het gebied van eerste hulp voldoen aan de eindtermen van het Oranje Kruis. Het aantal Nederlanders met een officieel EHBO-diploma is de laatste jaren stabiel gebleven met circa 300.000.  

EHBO-Diploma

Met een officieel erkend EHBO-diploma ben je voorbereid op verschillende EHBO-casussen in de praktijk. Je leert o.a. hoe je moet handelen bij een grote snijwond, bij een verstikking of bij iemand die bewusteloos raakt, maar ook hoe je op de juiste manier moet reanimeren en hoe je moet omgaan met spoedeisende verwondingen, flauwte en botbreuken. Daarom blijft het raadzaam om een volledige EHBO-cursus te volgen, zodat je verschillende praktijksituaties kent en met een erkend officieel EHBO-diploma naar huis gaat.

Terug