10 december 2020

Samenwerking snelteststraat IVM en ondernemers in Coevorden

200px-Anti-coronavirus-sign-svg.pngOp 16 november 2020 opende de snelteststraat van IVM haar deuren en iedereen wist ons direct goed te vinden. Nu de teststraat een paar weken draait, is het hoog tijd om te kijken wat er precies in zo’n teststraat gebeurt en hoe wij ondernemers steunen bij het bieden van een veilige werkomgeving aan hun werknemers. 

Advies op maat, ook bij een negatieve test

Via de website bestesneltest.nl kan iedereen een afspraak inplannen in de teststraat, zowel particulier als zakelijk. Op het tijdstip van de afspraak word je ontvangen door ons team; een verpleegkundige en een assistent. Op de website staat hoe de procedure precies verloopt. 

Verpleegkundige Simone Dorman: “Voor veel mensen is een positieve uitslag best spannend. Want wat betekent het precies en wat kun je verwachten? Direct na het ontvangen van de uitslag krijgen mensen daarom bij ons een adviesgesprek. Daarin geven we antwoord op alle vragen die iemand heeft en geven we uitleg over het ziekteverloop en de besmettingsgraad.” 

Veel mensen die naar de snelteststraat komen hebben klachten die bij het coronavirus passen. Maar niet iedereen test positief. Ook met hen wordt indien gewenst een adviesgesprek gevoerd. 

Simone Dorman: “de symptomen van corona, griep en verkoudheid komen deels overeen. Dus als iemand negatief test, kijken we naar wat het wél kan zijn en of er toch een kans is op besmetting. Juist als je al iets onder de leden hebt, is je weerstand laag en ben je bevattelijker voor corona. Dus geven we mensen tips om hun weerstand te verhogen en als we denken dat het nodig is, vragen we ze om over een paar dagen weer langs te komen.” 

Uit onderzoek van het UMC Utrecht in samenwerking met de KNVB, blijkt dat de antigeensneltest van Abbott erg geschikt is om mensen zonder klachten te testen en besmettingen in een vroeg stadium op te sporen. Dit was bij het team van de teststraat al bekend vóór het onderzoek was afgerond, omdat er geregeld iemand zonder klachten positief test. Juist dan is het belangrijk om goed voorgelicht te worden, want alleen omdat je zelf niet ziek bent, betekent het niet dat je niet besmettelijk bent voor anderen. 

Bij zakelijke klanten uitgebreide adviesgesprekken

Er zijn veel bedrijven in Coevorden en omstreken waarvoor thuiswerken geen mogelijkheid is. Onder andere Jarola heeft ervoor gekozen om al het personeel te laten testen: “We zijn een technische groothandel en in ons distributiecentrum hebben we 70 tot 80 mensen die rouleren in ploegendiensten. We werken met mondkapjes en houden afstand, juist omdat we willen voorkomen dat een complete ploeg uitvalt.” 

“We willen dat onze mensen veilig en gezond kunnen werken. Maandenlang is er geen enkel geval geweest, tot de tweede golf uitbrak. Dus toen we hoorden dat er vlak bij ons een teststraat was geopend, hebben we direct gebeld met Wilma Louissen van IVM en zij regelde dat we direct terecht konden.” 

Voor leidinggevenden zijn de adviesgesprekken nog uitgebreider, omdat er in deze gesprekken ook gekeken wordt naar wat er nog meer gedaan kan worden binnen het bedrijf om besmettingen te voorkomen. Hoe lopen de processen? Welke mensen kunnen echt niet thuis werken?

Juist voor ondernemers is het belangrijk om snel te kunnen schakelen en te begrijpen wat een positieve of negatieve uitslag precies voor consequenties heeft voor de bedrijfsvoering.   

Jarola: “We hebben een 06-nummer gekregen wat we direct kunnen bellen als we vragen hebben en of er nieuwe tests in gepland moeten worden. Juist vanwege de korte lijnen, het snelle schakelen en de nazorg zijn we erg tevreden met de teststraat van IVM.” 

Teststraat_actiefoto.jpeg

Ramona van der Weide en Simone Dorman aan het werk in de teststraat

Goede samenwerking met de GGD

Elke ochtend geven de medewerkers van de snelteststraat de positieve gevallen door aan de GGD. In de adviesgesprekken wordt een start gemaakt met het bron- en contactonderzoek, waarvan resultaten ook gecommuniceerd worden. Verpleegkundige Simone heeft daarnaast rechtstreeks contact met een lokale GGD-arts om informatie uit te wisselen over specifieke casussen. 

Simone: “De GGD-arts heeft helder in beeld waar de verschillende besmettingen plaats vinden. Soms komen mensen uit hun bron- en contactonderzoek niet naar voren, maar hebben zij bij ons wel positief getest. Ook bij opvallende casussen is er contact met de GGD, om te overleggen wat de beste gang van zaken is.” 

Nazorg wordt op prijs gesteld

Ondanks de adviesgesprekken na een positieve test, kan het natuurlijk alsnog zo zijn dat iemand vragen heeft. Assistente Ramona van der Weide belt daarom iedereen de dag na het ontvangen van de positieve test op.

Ramona: “Op het uitslagformulier staat ons mailadres, zodat mensen makkelijk contact kunnen opnemen als ze vragen hebben. Ondanks de drukte lukt het ons om dezelfde dag of de volgende dag met een helder antwoord te komen. In mijn gesprekken merk ik dat vooral het belletje een dag na de positieve uitslag wordt gewaardeerd.” 

Het coronavirus zorgt nog steeds voor veel vragen en onzekerheid. Het doel van ons team is daarom ook om bij iedere persoon de onzekerheid weg te nemen en concrete adviezen te verstrekken. 

Meer weten over de teststraat in Coevorden? Bezoek bestesneltest.nl of neem contact op met Wilma Louissen via 088-1663000 of mail naar coronatest@werkveilig.nl

 

Terug