14 juni 2012

Programma IVM Symposium 'Veilig Raken'

Programma IVM Symposium 'Veilig Raken'

Dit Symposium staat in het teken van Veilig raken. Want veilig werken doe je voor je plezier. Iedereen weet dat veilig werken moet, wettelijk gezien. Maar eigenlijk zou iedereen veilig werken moeten willen. Want regels maken de werkomgeving niet veilig, dit doen de mensen die er werken!

Verschil tussen veilig willen en moeten werken

Daarom helpt IVM organisaties, en met name de mensen die daar werken, meer veiligheidsbewust te raken. Dit doen we door te trainen, te adviseren en projecten veilig te organiseren. Dat geeft een goed gevoel. Een gevoel van zekerheid en dat maakt nu precies het verschil tussen moeten en willen.

 

Naast het plenaire ochtendgedeelte bestaat het programma uit 3 workshoprondes. Elke workshop duurt ca. 45 minuten. Onderstaand vindt u een overzicht van de verschillende sprekers en hun Workshoponderwerpen. Via het antwoordformulier kunt u zich voor 3 verschillende Workshops opgeven. Het kan voorkomen dat een workshop door de enorme belangstelling vol zit. Wij willen u danook vriendelijk verzoeken om bij opgave een reserveworkshop op te geven. De Workshops waarvoor u bent ingeschreven zullen op uw badge worden aangegeven. Deze badge zult u bij de ontvangst tijdens het Symposium ontvangen. Bij de indeling van de Workshops zal zoveel mogelijk rekening worden gehouden met uw voorkeur. 

Route

Vanwege de beperkte parkeergelegenheid bij Landstede, willen we u verzoeken om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Vanaf busstation/treinstation Zwolle neemt u lijn 176 naar Landstede. Uitstaphalte is Centuurbaan/Heesweg. Bij de halte staan begeleiders van Landstede die u naar het Symposium vergezellen. Komt u toch met de auto, parkeert u dan op het parkeerterrein van het Stadion van Zwolle. Ingang Stadionplein. Ook hier staan begeleiders die u naar het Symposium begeleiden.

Het programma ziet er als volgt uit: 
09.00 - 09.30 - Ontvangst
09.30 - 09.40 - Opening door uw gastheren
09.40 - 09.55 - Inleiding dagvoorzitter
09.55 - 10.40 - Plenaire lezing
10.40 - 11.00 - Koffiebreak
11.15 - 12.00 - 1e workshopronde
12.00 - 13.30 - Lunch & 1e netwerkmoment
13.30 - 14.15 - 2e Workshopronde
14.30 - 15.15 - Laatste Workshopronde
15.30 - 15.45 - Afronding dagvoorzitter
16.00 - 16.30 - Afsluiting door uw gastheren en 2e netwerkmoment

Plenaire lezing

‘Veiligheid doe je samen’ door de heer S. Wynstra, Casos

De titel van deze plenaire sessie behoeft geen verdere uitleg. CASOS is samenwerking tussen de contractors van NAM/Shell die samen met de opdrachtgever samenwerken om de veiligheid op de werkvloer te verhogen.

Workshops Veiligheid

"Reddingen uit besloten ruimten”

De heer Mark Boer, IVM. 

Is er binnen uw bedrijf nagedacht over calamiteiten in ruimten die slecht tot moeilijk bereikbaar zijn?

“Safety Ambition Meeting”

Mevrouw M.K.M. Oor BBA, IVM. 

Veiligere werkplekken, uitvoeren van RI&E’s, procedures (regels) en voorlichtingen zorgen er niet voor dat ongevallen blijven dalen. 90% van de ongevallen worden veroorzaakt door gedrag. Deze goedbedoelde menselijk handelingen zijn onlosmakelijk verbonden met de veiligheidscultuur.

Er zijn veel beschikbare tools die als oplossing ingezet kunnen worden, maar mooier is om met maatwerk juiste tools te gebruiken voor de concrete veiligheidsuitdagingen. Tevens kan interne draagvlak een rol spelen. Het begint bij een Safety Ambition Meeting.

“Werken onder gascondities”

De heer R. van Roshum, N.V. Nederlandse Gasunie.

“Kwaliteitsmeting BHV”

De heer W. Lampe en K. Heerema, COAcademy

Om te weten te komen welke kwaliteit de BHV organisatie heeft, zonder dat er van te voren duidelijkheid is over de succesfactoren, is in 2011 een kwaliteitsonderzoek gestart binnen het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers).

In deze workshop wordt het proces geschetst om, in samenwerking tussen het COA en IVM, te komen tot een onderzoek op basis van vooraf vastgestelde, meetbare gegevens.

Ook wordt stilgestaan bij de uitvoering van het onderzoek, de wijze van rapporteren en de vraag “wat kan ik ermee?”. 

“Het nieuwe Trainen"

Mevrouw D. van Gulik, IVM.

Dit jaar heeft IVM een nieuw leermodel ontwikkeld voor de arbeidsveiligheidstrainingen. In deze workshop legt Dorine van Gulik, onderwijskundige bij IVM, uit hoe trainingen bij IVM gaan veranderen. Een grote verandering is de inzet van e-learning als onderdeel van de training. In de workshop leggen we uit wat onze plannen voor de e-learning zijn.

Als afsluiting van de workshop vragen wij uw mening over een aantal zaken en zijn we benieuwd wat uw wensen zijn t.a.v. de inzet van e-learning. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Wat is de ideale verhouding tussen zelfstandig leren met e-learning en oefenen in de praktijk?
  • Is e-learning voor uw werknemers geschikt?
  • Welke informatie over leerresultaten is noodzakelijk voor uw bedrijf?

"Crisis Simulatie Training"

De heer W. Antonissen en mevrouw T. Petersen, IVM. 

Tijdens deze training zal het huidige niveau en de aanwezige competenties van de BHV-organisatie worden getest en vastgesteld. Meetpunten zijn:

  • Alarmopvolging: beschikbaarheid, opkomsttijd, gebouwenkennis
  • Communicatie tijdens calamiteit
  • Procedurekennis
  • Vaardigheden per taakgebied
  • Gebruik van middelen

De uitkomsten van deze oefening geven u de input voor leerdoelen in uw opleidingsplan. Toegevoegde waarde is het samen bewust worden van het nut van crisismanagement en crisiscommunicatie, de discussie erover voeren en het samenspel bij snel terugkeren naar de normale bedrijfsvoering. Maar vooral ook het geconfronteerd worden met de dilemma’s die kenmerkend zijn voor het besluitvormingsproces in geval van crisis. Het gekozen scenario voor de crisissimulatie is altijd realistisch en bedreigend voor de reputatie van uw organisatie. De moeilijkheidsgraad is bestuurlijk uitdagend.

Symposium IVM Veilig raken

Symposium veilig raken IVM

Symposium Veilig raken IVM

Terug