13 september 2016

Persbericht: "De eerste minuten... Ik ben er nog"

Persbericht:

''DIE EERSTE MINUTEN... IK BEN ER NOG''
Hij kan het en wíl het navertellen. 

Amersfoort, 13 september 2016

Op 9 mei jl. krijgt Goos Cardol in 's-Hertogenbosch, fietsend van werk naar huis, een hartstilstand. Omstanders komen ogenblikkelijk op hem af en beginnen met reanimeren. ''Ik ben ongeloofelijk dankbaar dat er zó snel is gehandeld. Ik ben er nog. Daarom wil ik mijn verhaal doen.'' Cardol was tweeënhalve dag van zijn leven kwijt in zijn geheugen. Hij heeft met zijn hulpverleners, voor zover deze bij hem bekend zijn, contact opgenomen om de ontbrekende tijdlijn helder te krijgen. Ook heeft hij zich aangemeld voor het volgen van een reanimatiecursus.

Cardol: ''Ik vind het zó onzettend bijzonder: ik val om en a la minute laten mensen alles uit hun handen vallen om te helpen. Het belang van de hulp in die allereerste minuten wil ik onderstrepen. Ik heb geluk gehad, ik heb er niets aan over gehouden.''

Het gehele interview leest u hier.

Gouden zes minuten

De Hartstichting vestigt middels campagnes al geruimte tijd de aandacht op de noodzaak van reanimatie in die belangrijke eerste zes minuten na een hartstilstand. Elke week krijgen 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Bedrijfshulpverleners, EHBO'ers en professionele hulpverleners onder wie politieagenten, worden opgeroepen om ook buiten werktijd in het publieke domein als burgerhulpverlener oproepbaar en inzetbaar te zijn. Binnen Nederland zijn de afgelopen jaren meerdere initiatieven op het gebied van burgerhulpverlening ontplooid.

''Voor 112 is er de BHV''

Korpschef van de politie Erik Akerboom is sinds juli het nieuwe boegbeeld van Dag van de BHV. Hij volgt hierin prof. mr. Pieter van Vollenhoven op. Akerboom: ''De politie ervaart telkens weer van nabij hoe nuttig en noodzakelijk bedrijfshulpverleners zijn. Hun nabijheid, alertheid en doeltreffendheid voorkomen veel ellende en betekenen regelmatig het verschil tussen leven en dood. Niet alleen tijdens hun werkuren. Bedrijfshulpverleners springen ook op straat bij de nood aan de man of vrouw komt. Hulp verleen je nu eenmaal niet vanwege de wet, maar uit het hart en met gezond verstand.''

Dramatische uitkomsten onderzoek Rode Kruis

Afgelopen zaterdag 10 september verscheen een onderzoek door TNO NIPO in opdracht van het Rode Kruis, uitgebreid in het nieuws. Uit het onderzoek is gebleken dat 84% van de mensen zónder diploma toegeeft niet te zullen reanimeren als dat wel nodig is. Van alle mensen die wél een EHBO-diploma hebben, is ruim een derde - 36% - niet bereid iemand te reanimeren. ''Een alarmerend cijfer''', aldus het Rode Kruis.

Dag van de BHV draait het om: wat zou jij willen?
Het Rode Kruis stelt onder de graphic in het artikel de vraag: ''Alarmerende cijfers. Wat zou jij doen als je hulp nodig is?'' Dag van de BHV draait het om. ''Wat zou jij willen dat er gebeurt wanneer jij hulp nodig hebt?'' Hulpverlening: we rekenen er allemaal op dat deze direct wordt verleend wanneer we - zelf - deze nodig hebben. Zo vanzelfsprekend is het dus niet. Naast de opleiding is ook de training en oefening van groot belang, zo blijkt ook uit het interview met Goos Cardol.

Dag van de BHV vraagt aandacht vor de inzet van alle bedrijfshulpverleners (BHV'ers) die Nederland rijk is, circa 500.000. Besef, waardering en support zijn sleutelwoorden voor deze dag. De slogan luidt: ''Ik doe het ook voor jou!''.

Terug