17 oktober 2016

Overlevingskans na hartstilstand meer dan verdubbeld

Overlevingskans na hartstilstand meer dan verdubbeld

Uit recent onderzoek van de Hartstichting blijkt dat de overlevingskans na een hartstilstand meer dan verdubbeld is. Goed nieuws zou je denken, maar ondanks dit feit heeft het Rode Kruis nog reden tot zorg: de helft van de Automatische Externe Defibrillators (AED’s) blijken niet 24 uur per dag beschikbaar te zijn.

Volgens de cijfers van de Hartstichting krijgen jaarlijks 16.000 mensen buiten het ziekenhuis te kampen met een hartstilstand. Goed nieuws is dat de overlevingskans vergroot, want in de afgelopen twintig jaar is de overlevingskans van een hartstilstand  meer dan verdubbeld. Een procentuele stijging van 9 procent in de jaren ‘90 naar 23 procent in 2016, aldus het rapport: Reanimatie in Nederland 2016. 

AED's niet 24/7 beschikbaar

Een geruststelling dat de overlevingskans vergroot, maar een schrikbarende constatering van het Rode Kruis dat blijkt dat AED’s niet 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar zijn. Uit de database van het Rode Kruis blijkt dat de helft van het aantal geregistreerde AED’s (12.857) alleen op gezette tijden te gebruiken zijn. Dat houdt bijvoorbeeld in dat een AED alleen beschikbaar is op doordeweekse dagen van 9.00 tot 17.00, terwijl een AED eigenlijk altijd beschikbaar moet zijn. Daarom luidt het advies: stel je AED 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar. Wanneer je de AED niet buiten kantooruren kunt bereiken, dan is een simpele oplossing: maak een vochtvrije kast aan de buitenmuur zodat iedereen de AED in nood kan bereiken.

Daarnaast blijkt uit de analyse van het Rode Kruis dat niet alle AED’s worden geregistreerd. Er zijn slechts 26.807 geregistreerde defibrillatoren bekend, terwijl er tussen de 80.000 en 100.000 AED’s verkocht zijn. 

Gebrekkig onderhoud

Naast het feit dat de factor beschikbaarheid van de AED van invloed is op de overlevingskans, is onderhoud van de AED ook medebepalend. Eerder dit jaar kreeg een vrouw in Bergen op Zoom te kampen met een hartstilstand en bleek dat de AED niet werkte, omdat de AED in een kast hing met vochtoverlast. De meest voorkomende oorzaken van slechtwerkende AED's zijn: lege batterijen en electroden en weeromstandigheden zoals extreme hitte of vorst.

Voor meer informatie over de aanschaf en/of onderhoud van een AED kun je bij IVM terecht.  Bel 088 – 166 3000 of mail naar info@werkveilig.nl. 

Terug