16 december 2016

Opdrachtgevers opgelet: Hogere boetes bij slechte arbeidsomstandigheden bouwvakkers

Opdrachtgevers opgelet: Hogere boetes bij slechte arbeidsomstandigheden bouwvakkers

Opdrachtgevers die opdrachtnemers laten werken in slechte arbeidsomstandigheden wordt steviger aangepakt. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dat vrijdag laten weten. De boetes bij overtredingen van de Arbowet gaan volgend jaar omhoog, naar maximaal € 13.500,- 

Medeverantwoordelijk voor ongelukken

In de bouwsector wordt steeds meer werk uitbesteed. Opdrachtgevers bepalen daarom mede de omstandigheden waaronder het werk wordt uitgevoerd, aldus het ministerie. Daardoor zijn zij in sommige gevallen medeverantwoordelijk voor ongelukken, overtredingen van de Arboregelgeving en andere misstanden.

Volgens het ministerie leggen opdrachtgevers soms zoveel tijdsdruk op dat dit kan leiden tot ongelukken. Ook schatten ze regelmatig de risico’s van een uit te voeren bouwproject onvoldoende in en nemen daarmee onnodig grote risico’s voor werknemers.

Strengere regels

Vanaf de start van een project moet beter nagedacht worden over veilig en gezond werken, zo vindt het ministerie. Tevens moet er een betere planning komen van het werk, zodat arbeidsrisico’s en ongelukken tijdens het werk worden voorkomen.

In het Arbobesluit worden daarom de bepalingen voor opdrachtgevers aangescherpt. Met de aanpassing van deze bouwprocesbepalingen kan de Inspectie SZW (voormalige Arbeidsinspectie) beter en harder optreden tegen opdrachtgevers van bouwprojecten die de Arbowet overtreden. Ook opdrachtgevers die verzuimen een asbestinventarisatierapport aan de uitvoerende partij te verstrekken, kunnen nu door de Inspectie SZW worden aangepakt.

Bron: www.fd.nl

Terug