1 juni 2012

Nieuwe BHV-Norm in ontwikkeling

Nieuwe BHV-Norm in ontwikkeling

Onder begeleiding van NEN werkt de normcommissie 'Bedrijfshulpverlening' aan de nieuwe norm NEN 8112. IVM is in de persoon van Willy Antonissen (Senior Consultant) lid van deze commissie en werkt mee aan de totstandkoming van deze nieuwe norm.

De norm moet zowel kleine als grotere bedrijven hulp bieden bij het ontwerpen en implementeren van de bedrijfsnoodorganisatie (BNO), waaronder de bedrijfshulpverlening (BHV).

De BNO is, naast bouwkundige en installatieve voorzieningen, één van de pijlers van (brand)veiligheid. De norm bevat eisen voor het BNO-beleid, de prestaties van de BNO en de documentatie in het BNO-plan. BHV maakt onderdeel uit van het BNO-beleid van elk bedrijf. De norm is bedoeld voor zowel 'de bakker op de hoek' als grote complexe organisaties.

De nieuwe norm wordt een samenvoeging van de normen NEN 4000 'Bedrijfshulpverlening' en NEN 8112 'Leidraad voor ontruimingsplannen'. Bij de totstandkoming van de norm NEN 4000 heeft IVM in de persoon van ir. Henk Veenvliet ook een belangrijke rol gespeeld. De norm gaat niet alleen in op bouwwerken, maar ook op ‘niet gebouwen’ zoals evenemententerreinen en vervoerssystemen. Naast het wettelijk kader zijn in de norm vier principes leidend: de omslag van norm- naar risicodenken, continuïteit van bedrijfsvoering, zelfredzaamheid en gelijkwaardigheid.

Terug