11 mei 2020

Veilig trainen tijdens de coronacrisis: een kijkje achter de schermen

De overheid heeft besloten om vanaf vandaag de corona-maatregelen stap voor stap te versoepelen. We moeten wel nog steeds met zijn allen 1,5 meter afstand blijven houden, extra vaak onze handen wassen en ons niet in grote groepen begeven. In dit artikel vertellen een trainer en een cursist over hun ervaringen met trainen conform de richtlijnen van het RIVM.

IMG_6730.jpg

Ons protocol is aangevuld met de richtlijnen van het RIVM 

Trainer Edwin Schipper geeft onder andere de training Werken met onafhankelijke adembescherming.  Hij start de training met het uitleggen van ons protocol: “Ik leg heel helder de regels over het afstand houden en materiaalgebruik uit, en benadruk dat we het samen moeten doen. Zo lopen de cursisten geen risico en ik zelf ook niet.“ 

Conform de richtlijnen letten we extra goed op hygiëne. Alle cursisten krijgen gereinigd materiaal en voor het opzetten van het masker moeten eerst de handengereinigd worden. Daarom staan in alle lokalen voldoende ontsmettingsmiddelen. 

Edwin: “We gebruikten altijd al veel ontsmettingsmiddelen, maar nu gaan er echt liters per cursus doorheen.” 

Aanpassingen in het programma

Aanpassingen in het programma zijn onvermijdelijk. Edwin merkt dit ook tijdens de training werken met onafhankelijke adembescherming.

“Tijdens deze training werken we normaal gesproken met een buddy-systeem of in kleine groepjes. Die oefeningen zijn allemaal aangepast.  Met de maskers op kun je veilig bij elkaar in de buurt komen, zonder maskers moet iedereen echt goed afstand houden. Als het tijd is om de maskers af te doen, let ik op dat iedereen voldoende afstand heeft. Voor we vervolgens het materiaal weer aanraken, moeten eerst de handen weer ontsmet worden.” 

Iedereen past zich aan 

Niet alleen moet Edwin opletten dat de cursisten de opdrachten goed uitvoeren, hij is ook doorlopend bezig met de aanvullende maatregelen.

“Normaal als een cursist er met het materiaal niet uit komt, ga ik naast hem of haar staan en help ik mee. Nu blijf ik op afstand. Tijdens het praktijkgedeelte let ik niet alleen op de techniek, maar ook of er veilig en hygiënisch wordt gewerkt. Alle cursisten hebben hier gelukkig begrip voor.”

Zelfs bij kleine zaken als het tekenen van de presentielijst moeten trainers alert zijn. Edwin: “Bij een papieren presentielijst moet iedereen hun eigen pen gebruiken. Als mensen digitaal op de tablet moeten tekenen, ontsmet ik na iedere handtekening de tablet. Door de maatregelen duren sommige dingen wat langer of zijn wat lastiger, maar iedereen past zich aan zodat we veilig kunnen trainen.”

corona_lokaal.jpg

De lokalen zijn ingericht voor kleine groepen die op minimaal 1,5 meter van elkaar les krijgen.

Wat vinden de cursisten van deze aanpak?

Jordy Dijkman volgde de cursus gasmeten bij trainer Geert Streur. Samen met nog drie andere cursisten leerde hij de theorie en de praktijk. Hij zegt er het volgende over:

“De cursus gasmeten is best wel pittig. Gelukkig hadden de aanvullende maatregelen geen invloed op de moeilijkheidsgraad van de cursus. Wel loopt alles natuurlijk anders dan je bent gewend, je moet opletten en je aanpassen. 

Normaal moet je bij deze cursus opdrachten doen in groepjes van twee, maar dat kon nu natuurlijk niet. Als alternatief had te trainer heel heldere instructies voor ons op papier gezet, zodat je in je eentje de opdrachten uit kon voeren. Omdat de groep zo klein was, had hij voldoende tijd om iedereen – op 1,5 m afstand – te helpen.

Tijdens de cursus merk je dat IVM overal over na heeft gedacht. Iedere keer dat ik het lokaal in en uit ging moest ik mijn handen ontsmetten, het materiaal wordt tussendoor gereinigd en er is ook duidelijk nagedacht over hoe we veilig konden lunchen. Dit gaf mij een prettig gevoel. En ik ben geslaagd, dus voor mij was de cursus ondanks de aanpassingen helemaal top.”

Wilt u meer weten over onze veiligheidstrainingen? Stuur een e-mail naar verkoop@werkveilig.nl of bel 088-1663000

Terug