13 mei 2013

Redden uit besloten ruimten

Redden uit besloten ruimten

Samen met IVM (Instituut voor Veiligheid & Milieu) is een demonstratie opgezet, waar de rollen (bijvoorbeeld de mangatwacht en redder) en de risico's van het redden (immers waarom is het slachtoffer onwel geworden?) werden toegelicht. Ook werd uitleg gegeven over het uitvoeren van metingen en de rol van de mangatwacht. De redders gingen de besloten ruimte in met gebruik van perslucht. Omdat dit alleen door getrainde mensen (onze brandweermannen) mag worden toegepast, hebben ze ook nog een alternatieve methode, met een beperkte voorraad onafhankelijke lucht, laten zien.

Nieuw type brancard

Tijdens de redding is gebruik gemaakt van een nieuw type brandcard, die zowel voor horizontaal redden als ook voor verticaal redden (bijvoorbeeld bij gebruik van de driepoot, bij mangat aan de bovenzijde) kan worden ingezet. Hier komt het slachtoffer helemaal "klem" in te liggen, en door het aansnoeren, kan de brancard ook bij een klein mangat effectief worden ingezet. 

Er is gedemonstreerd hoe iemand vanuit een besloten ruimte, op een brancard, via een horizontale toetreding (mangat aan de zijkant van tank) kan worden gered. Ook is gedemonstreerd hoe dit met een driepoot kan (verticale toetreding van een besloten ruimte).

Een nuttige en leerzame demonstratie.

Nathalie Matijsen

IVM Redden uit besloten ruimten

Terug