startpagina > nieuws > detailweergave
startpagina > nieuws > detailweergave

25-JARIG JUBILEUM ‘MISTER VEILIGHEID’ HENK VEENVLIET BIJ IVM


 

1992, Henk Veenvliet zet als 23-jarige zijn eerste stappen binnen IVM Instituut voor Veiligheid & Milieu. Nu, 25 jaar later is er veel veranderd. Zo heeft hij, samen met zijn broer Marius, in 2007 de zaak overgenomen van hun vader. Henk vertelt vol trots over 25 jaar veiligheid en milieu bij IVM. 

 


DE BASIS

“Ik kreeg veiligheid met de paplepel ingegoten want mijn vader kwam in het veiligheidsvak toen ik nog op de basisschool zat. Toen ging hij offshore als Safety Superintendant. Dus in die zin ben ik daar zeker wel door gevormd”, aldus Henk. Na zijn HTS Chemische technologie begon hij in 1992 vol enthousiasme bij IVM. In het begin hield hij zich vooral bezig met het opzetten van bedrijfsmilieuplannen en trainingen “Begin jaren ’90 waren bedrijven in Nederland veel bezig met milieuverplichtingen en moesten een bedrijfsmilieuplan maken. Beter met het milieu omgaan, uitstoot verminderen etc. 

 

In zijn eerste jaar bij IVM behaalt Henk meteen zijn Middelbaar Veiligheidskundige (MVK) diploma, en later ook zijn Hogere Veiligheidskundige (HVK) diploma. “De mooiste projecten in die tijd waren volgens Henk de ondergrondse gasopslag in Grijpskerk en later in Langelo. “Het mooie aan die projecten was de grootte, ongeveer 800 man op één locatie aan het werk. Dat je bij zo’n groot project een weiland ziet veranderen in een enorme installatie.”

 

TWEEDE GENERATIE

In 2007 neemt Henk, samen met zijn broer, het bedrijf over en start zo de tweede generatie in het familiebedrijf dat Maarten Veenvliet in 1988 oprichtte. Helemaal vanzelf ging dat niet. “Mijn vader was erg trots dat wij het overnamen. Zelf had ik in het begin mijn twijfels. Het werkgebied, veiligheid, dat vond ik interessant. Een bedrijf leiden is heel wat anders. Maar in de loop van de tijd groeide ik daar toch naartoe.” Henk en Marius nemen dan de automatisering en het trainingscentrum in Coevorden meteen onder handen. “Wil je naar de toekomst kijken dan moet je voor je klanten zorgen. De klanten die elke dag binnenkomen, de cursisten, die krijgen de eerste indruk en dat moet goed zijn. We hebben daarom de entree, gangen, leslokalen en kantine aangepakt. Een ‘blije’ klant is waar we de focus op hebben.”

 

ONTWIKKELING

Ook in de jaren daarna staat IVM niet stil. Zo is er ontwikkeld op het gebied van e-learning, waarbij inmiddels complete BHV, VCA, Ploegleider, EHBO, Heftruck en Hoogwerker modules beschikbaar zijn. Ook op het gebied van veiligheidspersoneel is IVM gegroeid. Zo was er de introductie van de IVM Reddingsteams in 2013 en de stap naar QHSE Recruitment in 2016. Henk, tegenwoordig Manager Training & Advies, merkt dat de trainingsmarkt de afgelopen jaren moeilijker geworden is. “Er zijn trainingen die sinds de jaren ’90 bestaan zoals BHV en VCA waar heel veel concurrentie is. De prijzen zijn de afgelopen 10 jaar alleen maar gedaald. Dus we moeten met IVM alert zijn op efficiëntie maar tegelijk innoveren in nieuwe diensten en nieuwe trainingen om aan de behoefte van de klant te kunnen voldoen. De kwaliteit van onze trainingen hebben we de afgelopen jaren enorm verhoogd. Als ik een aantal jaar terugkijk, dan hing het succes af van de trainer die op dat moment voor de groep stond. En natuurlijk is dat een belangrijke factor. Zonder goede trainer geen goede training. Maar het is de kunst om daarin de IVM stijl terug te laten komen en kwaliteit te borgen. We hebben daarom veel geïnvesteerd in onderwijskundigen en onze onderwijskundige visie en hebben forse stappen gezet die aansluiten bij hoe volwassenen leren.”

 

HOOGTEPUNTEN

Dat de ontwikkeling van e-learning één van de hoogtepunten in 25 jaar veiligheid is merk je meteen. Henk: “Ik ben trots op de hele ‘online/blended leren’ ontwikkeling die we doormaken. We hebben het gepresteerd om online trainingen te maken die goed aansluiten bij de praktijk op het werk. Absoluut geen digitaal lesboek maar e-learning vanuit een goed doordacht leerontwerp waar didactiek aan ten grondslag ligt. Ik denk oprecht dat wij de beste online veiligheidstrainingen van Nederland hebben. Praktijkgericht, interactief, intuïtief en waarbij de deelnemer ‘in control’ is.” 

 

Dat IVM kwaliteit en klanttevredenheid nastreeft blijkt wel uit het feit dat het bedrijf al vanaf 1994 ISO-9001 gecertificeerd is. “Als eerste particulier opleidingsinstituut en zeker als eerste veiligheidsopleider in Nederland”, vertelt Henk trots. “Wij zijn een dienstverlenend bedrijf en ISO was in die tijd echt geschreven op productiebedrijven. Het enige voorbeeld in Nederland was de Nationale luchtvaartschool en in Engeland waren een aantal voorbeelden. Ik ben toen twee jaar lang met een adviesbureau bezig geweest om die kennis uit Engeland te halen en toe te passen binnen IVM. Als je praat over hoogtepunten dan is dat ook een wapenfeit waar ik zeker trots op ben!”

 

TOEKOMST

Henk ziet nog genoeg uitdagingen en mogelijkheden om het werk in Nederland veilig te maken. “Vroeger ging veiligheid over het volgen van regels en veiligheid moest je afdwingen. Nu gaat het om samenwerking, cultuur en gedrag. Natuurlijk, er zijn verplichtingen waar je je aan moet houden, maar als je het niet met elkaar wíl dan gaat het ook nooit werken. Ik denk dat dat een goede verandering is ten opzichte van vroeger. De kern van veiligheid voor mij blijft dat mensen die aan het werk gaan, ook weer gezond naar huis kunnen. Maar het blijft mensenwerk. Een mens is geen robot, je let wel eens niet op en dan struikel je en is het maar net hoe je terecht komt. Er zijn voorbeelden te over. Ook bij bedrijven die veiligheid hoog in het vaandel hebben staan, die streven naar ‘geen ongevallen’. Het blijft continu aandacht nodig hebben, want mensen werken op de automatische piloot. Daarom moet je telkens nieuwe prikkels verzinnen om mensen te helpen veilig te werken. Maar rij langs een willekeurige bouwplaats en je ziet dat de helft niet goed in orde is. Werk genoeg op het gebied van veiligheid, als men dat ook echt wil.”

 

Met de komst van QHSE Recruitment, online veiligheidstrainingen en het aanbod van crisismanagement-diensten trekt IVM het niveau van haar veiligheidsdienstverlening verder omhoog. Zo kan IVM bedrijven optimaal ondersteunen bij het veiliger maken van het werk. 

Een van de diensten die Henk momenteel zelf nog actief doet, zijn de crisismanagement trainingen (CMT). “Als Manager Training & Advies heb ik daar wel minder tijd voor, maar elk jaar ga ik mee met een aantal workshops en trainingen. Als oefenleider, trainer of adviseur. Het is voor mij belangrijk om ‘met de poten in de modder te blijven staan’. Daar vind ik het ook veel te leuk voor”, besluit Henk met een brede glimlach.